solokano.nl

Home · Algemene verslagen · Sliedrechtse Biesbosch

Sliedrechtse Biesbosch

Impressie van de trip door de Sliedrechtse Biesbosch met het Kano Kollege.

Kano kollege in de Sliedrechtse Biesbosch Zondag 10 juni jongstleden was het dan zover. Enkele mensen van het Kano Kollege verzamelden op het terrein van de Dordtse Kano- en Kajak- Vereniging Dajaks, gelegen aan de Nieuwe Merwede. Er werd wat gekletst, koffie gedronken met een, jawel, kano ( voor de niet-zoetekouwen onder ons; dit is een koek ) en wat warmgevaren op de rivier totdat iedereen aanwezig was. We zijn toen met zijn allen door de Ottersluis, zo’n 150 meter van de club gelegen, gevaren en richting Huiswaard gegaan.

Het stroompje richting Huiswaard leent zich uitstekend om het polen te oefenen, alleen had e gastheer geen rekening gehouden met de waterstand. Er is nog steeds een getijdeverschil van zo’n 70/80 cm. in de Biesbosch en dat kan het verschil betekenen tussen polen en je pole razendsnel zien verdwijnen richting wateroppervlakte. Dus maar weer even overgeschakeld op de ” conventionele” voortstuwing d.m.v. peddel.

rupsen pakken de bomen in Aangezien de Huiswaard eigenlijk niet bevaren mag worden, maar kajaks en kano’s daar gedoogd worden, hebben we onderweg niemand gezien en voeren we onder een stralend zonnetje richting het Katse Gat waar we zouden pauzeren voor de lunch. Hier hebben we een kleine wandeling gemaakt richting de Nieuwe Merwede waar een picknickbank staat waar we hebben geluncht. Hier stonden bomen die geheel ingepakt waren door rupsen (zie foto's). We kwamen hier wel wat andere peddelaars tegen en dat verhoogde de feestvreugde.

Vanaf het Katse Gat kun je tegenwoordig doorvaren en 2 nieuwe kanoroutes verkennen. Twee jaar geleden waren dit nog 2 stukken grasland waar wat vee rondstruinde. Toegang tot deze 2 routes is beperkt gebleven doordat er stalen palen 1 meter uit elkaar zijn geplaatst. Het is er ook vrij ondiep. We hebben de buitenste route genomen en zijn toen weer richting de club gevaren.

Halverwege de terugtocht zijn er al wat mensen afgehaakt wegens andere verplichtingen. De groep die overbleef, en hoofdzakelijk bestond uit mensen die het gebied nog niet (goed) kenden, besloten om verder te varen via de kanokreken welke vanaf het bezoekerscentrum goed toegankelijk zijn. Gelukkig liet de waterstand, die op dat tijdstip al weer flink aan het dalen was, onze doorgang toe en voeren we richting een paar huisjes waarin vroeger de arbeiders van de Biesbosch woonden en werkten.

Dit soort huisjes zie je op meerdere plekken in de Biesbosch zodat toeristen kunnen zien hoe de griendwerkers vroeger woonden en werkten. Op de locatie waar wij langskwamen staan maar liefst 3 van dit soort huisjes. Ze werden nl. in verschillende materialen gemaakt. Er zijn stenen, houten en zelfs rieten uitvoeringen en we hebben ze daar alle drie kunnen bewonderen. Vanaf hier was het nog een kleine 2 km. terug naar de Ottersluis en vandaar weer terug naar de club. We hebben een prachtige dag op het water meegemaakt en onderweg ook nog de tijd gevonden om wat tips uit te wisselen en mensen met wat andere peddels te laten varen dan gebruikelijk.
Een geslaagd Kano Kollege zomeragenda-evenement dus!

15 - 06 - 2012

copyright © 2014 solokano.nl van, voor en door solovrienden! | Sitemap | Solokano op Twitter | Solokano linkpagina