solokano.nl

Home · Kano's, peddels en accessoires · Peddels · Peddels

Peddels

peddels Solo-open-kano-vaarders maken normaliter gebruik van een steekpeddel; heel sporadisch wordt er een dubbel- of kajak peddel gehanteerd, vooral als men de kano alleen gebruikt om te vissen.

Afhankelijk van de disciplines solo-varen zijn er een aantal verschillende soorten (steek-)peddels in gebruik:


Vlak- en Grootwater
Voor Vlak- en Grootwater is het aanbod en de keuze het grootst: Mooie (‘traditionele’, meestal van edele houtsoorten) peddels met uiteenlopende vormgeving en klinkende namen zoals “Sugar Island”, Voyageur, Espresso, Chieftain, “Guide”, “Eagle Feather” enz. met een gewicht van tussen de 500-700gram. Deze peddels hebben meestal een rechte steel, ook kan er worden gekozen voor een gebogen blad en/of steel. We spreken dan van ‘Bent Shaft’, gebogen steel peddels. Bentshaftpeddels vereisen bij het solovaren een andere techniek (b.v. sit-and-switch*), omdat de normaal gebruikte ‘J-slag’ vanwege de hoek van het blad met een benshaftpeddel niet optimaal uitgevoerd kan worden. Daar staat tegenover dat een bentshaft peddel door zijn vorm en de toegepaste peddeltechniek DE snelheidspeddel bij uitstek is.

Stromend water
Voor Stromend water worden vooral peddels met een rechte steel gebruikt; deze kunnen van hout of kunststof zijn.

Wildwater
Voor ‘wildwater’ gebruikt men peddels met een z.g. ‘spade-greep’ vanwege de betere grip bij snelle maneuvres; wildwaterpeddels zijn hoofdzakelijk van kunststof/aluminium omdat er gemakkelijk beschadigingen door (steen-) contact kunnen optreden.

Freestyle
Bij ‘Freestyle’ zijn houten peddels met een groot blad geliefd, om de peddel met lage snelheid goed in het water te kunnen ‘verankeren’ en ‘de boot om de peddel te laten bewegen’ met het doel, de figuren zo vloeiend mogelijk uit te voeren

Canadian Style
Bij het ‘Canadian style’ peddelen maakt men graag gebruik van traditionele beaver- of ottertail peddels. Deze slanke, flexibele peddels glijden soepel door het water en kunnen ook bij de retour- beweging door het water ‘snijden’ zonder er uit getilt te worden.

Suppen
‘SUP*-pen’ is de laatste ontwikkeling op peddelgebied. Men staat op een (soort surf-) plank of in de kano en maakt gebruik van een peddel met een extra lange steel. Deze peddels zijn er met een recht blad of een blad in een hoek (bentshaft), worden op de juiste lengte voor gebruiker afgezaagd en voorzien van een ‘spade-greep’. SUP peddels worden meestal geheel in kunststof (kevlar/carbon) aangeboden en zijn daardoor zeer licht.

Naast de keuze van de juiste peddel voor de juiste discipline is ook de lengte van de peddel van groot belang. De correcte peddellengte is afhankelijk van de grootte van de peddelaar en kan op verschillende manieren worden bepaald. Daarbij wordt er meestal uitgegaan van een zittende positie in de boot en een geheel in het water gestoken blad. Op die manier blijft de lengte en vorm van het blad buiten beschouwing en wordt de steellengte zo gekozen, dat de handgreep zich op ooghoogte bevindt. Gaat men voor een knielende peddelhouding, mag de peddel nog iets korter worden genomen omdat de afstand tot het water kleiner is.

*zittend, om een aantal slagen wisselend aan de ene of aan de andere kant peddelen
*’Stand Up Paddle’


De bekendste peddelfabrikanten op een rijtje:

Canada:
Grey Owl
Badger
Sawyer

USA:
Whiskeyjack
Bending Branches
Mitchell

Duitsland:
Piper Paddles

UK:
Edenwood Paddles UK

31 - 05 - 2013

"Solovaarders zijn geen gewone peddelaars, ze zijn beter!" ;-)"

copyright © 2014 solokano.nl van, voor en door solovrienden! | Sitemap | Solokano op Twitter | Solokano linkpagina