Solokano

FreeStyle Canoeing

Freestyle is de hogeschool van het vlakwater varen in de open kano. Het gaat om een efficiënte inzet van lichaam, peddel en kano. De combinatie van (1) bepaalde peddelslagen, veranderingen van de (2) gewichtsverdeling samen met een (3) minimale inspanning geeft een (4) maximale bootbeweging. Deze verfijnde peddeltechniek is niet alleen toepasbaar op vlakwater maar hij kan ook op stromend- en wildwater erg nuttig zijn. Het aanleren en toepassen van Freestyle techniek verbeterd je bootbeheersing en vergroot het plezier. Freestyle verbindt souplesse en elegantie met het open-kano varen. Het is daarnaast ook erg leuk om te doen en ook nogeens leuk om naar te kijken. Freestyle kun je zelfs op muziek varen: het is de kunst om samen met je kano te dansen!

Sommigen vinden Freestyle iets van dressuur rijden hebben. Je zou het ook 'kunstkanoën' kunnen noemen, want het heeft de elegantie van kunstschaatsen, vooral als er op muziek gevaren wordt. Maar Freestyle kan voor een beoefenaar nog veel meer betekenen dan het streven naar technische perfectie of het laten dansen van de kano. Freestyle is de reductie tot het wezenlijke - water, peddel, boot, en ik - in overeenstemming met elkaar. Daardoor krijgt het ook iets meditatiefs. Als ik aan het freestylen ben, laat ik de hectiek van de dag achter me en mijn geest komt tot rust. Laten we ook het sportieve aspect niet vergeten. Ik zweet soms als ik freestyle, maar minder door de lichamelijke inspanning dan door de concentratie. In de VS is Freestyle een competitiesport en elk jaar zijn er nationale kampioenschappen. Voor hun is naast de peddelkunst ook 'showmanship' erg belangrijk. Freestyle varen kan dus voor iedereen iets anders betekenen. En dat mag, want niets is verplicht!

De basismanoeuvres

Er zijn zes basismanoeuvres in Freestyle en die heten: Axle, Post, Christie, Wedge, Sideslip en Gimbal. De eerste vier zijn bochten van 180° of meer. De Christie is de meest flauwe bocht, dan komen Axle en Post, en de Wedge is de scherpste bocht van de vier. De Sideslip is een beweging schuin zijwaards waarbij de kano niet draait, en de Gimbal is een draai van de kano om zijn as. Elk Freestyle manoeuvre bestaat in principe uit vijf elementen: initiation (aktieve slag), placement (statische slag), conclusion (aktive slag), heel (leuning van de boot), pitch (trim van de boot).

Elke manoeuvre kan uitgevoerd worden op alle vier kwadranten van de boot, d.w.z. forward, reverse, cross forward en cross reverse (dus 6 x 4=24 bewegingen). Bovendien bestaan op alle manoeuvres een aantal variaties (dus 24 x 2 = 48). En, natuurlijk mag je ook zelf iets bedenken! Als het vaartechnisch zinvol is en het er interessant uitziet mag alles, dat is het 'free' gedeelte van Free-style. En de elegante uitvoering is dan de 'style', tesamen: Free Style!