Solokano

Kanovaren op grootwater

Grootwater is dat water waarbij op een behoorlijke afstand van de waterkant wordt gepeddeld. De afstand maakt het onmogelijk om zwemmend de wal te bereiken. De marges zijn in de zomer anders dan in de winter. Op grootwater is de kans op golfslag een factor waar rekening mee moet worden gehouden. Ook de windkracht is hierbij van belang en soms komen deze beide elementen bij elkaar en soms is stroming of mist nog een extra factor. De vaarder kan te maken krijgen met een samenspel van deze factoren en daardoor in de problemen komen. Een grootwater kanovaarder moet daarom meer in zijn mars hebben dan een vlakwatervaarder. Vooral ervaring met grote wateroppervlakten is hierbij vaak van doorslaggevende betekenis.

Met grootwater kan ook zee en zeearmen worden bedoeld maar doorgaans waagt en Open Kanovaarder zich hier niet aan. Met grootwater word zoetwater aangeduid en dat kunnen ook grote meren zijn zoals het IJsselmeer, meren in Zweden en Polen en natuurlijk in Canada. Doorgaans heeft men op deze meren geen getijde werking en zijn de afstanden te overzien. Daarbij moet men niet denken dat de gevaren minder groot zijn want ook op een meer van enkele kilometers breed kan het behoorlijk spoken. Ook snel veranderende weersomstandigheden moeten worden meegenomen in een beslissing om iets wel of niet te doen. Een ander gegeven is de conditie van de vaarders van de groep. Maar ook de discipline en ervaring zijn van belang om iets wel of niet te ondernemen. Het annuleren van een voorgenomen plan is een kwaliteit die vaarders van grootwater moeten kennen.

Grootwater kenmerkt vooral discipline en ervaring

Zoals de lezer kan begrijpen wordt er nooit gesproken in termen die 100% waterdicht zijn. Er is altijd een uitzondering te noemen of een invloed te vinden die voor een ander gevaar of een nieuwe mogelijkheid gaat zorgen. Het is daarom aan te bevelen om deze teksten te lezen met een gevoel voor de strekking van de tekst en met het oog op hoe het ongeveer is bedoeld.

Grootwater heeft een overlap met vlakwater maar ook een overlap met trekkings, dus meerdaagse kanotochten. Zeker op tochten van enkele weken zal de kans groot zijn dat er wordt gevaren over grote meren. Maar het is ook voor te stellen dat grootwater is te vinden midden tussen enkele meren of het is een zeer breed stuk rivier.

Kano informatie voor de solovaarder

Er is in dit geval gekozen om toch aparte aandacht te schenken aan Grootwater en er is niet voor gekozen om grootwater op te nemen in de andere disciplines.

Een grootwater kano is een kano van meer dan 500 centimeter. Deze kano heeft weinig kielsprong (rocker) en is daardoor redelijk koersvast. De stabiliteit van de kano is een persoonlijke keus maar in het algemeen geldt dat ronder ook sneller is of anders gezegd efficiƫnter vaart. Voor een vlakwater kano is het volume van de kano belangrijk ten opzichte van het gewicht van de vaarder of het doel van de tocht (meerdaagse- en dagtocht).

De peddel kan van hout of kunststof zijn, vele soorten blad en steelvormen en verschillende knopen. Wat de knop betreft heeft bij vlakwater de peervorm de voorkeur ten opzichte van de T-greep. De bladvorm heeft veel van doen met de techniek waarmee wordt gevaren. Zie verder onder peddels.