Solokano

Solo trekking

Met trekking wordt er van plek naar plek getrokken met de kano. Er worden in de kanotocht verschillende overnachtingen opgenomen in een bivak, tent of hut. In het algemeen wordt ook het eten door de kanovaarder zelf bereid. De hoeveelheid bagage moet worden vervoerd in de kano. Trektochten kunnen prima in Nederland worden gehouden, doorgaans doen de solovaarders dat ook voor kortere perioden. De zomervakantie wordt vaak gebruikt voor een trektocht in het buitenland, Zweden is daarbij een favoriet.

Bij een trekking komen naast de peddeltechniek ook andere aspecten om de hoek kijken, zoals belading van de kano, de juiste materialen, voeding, plannen van de tocht, inschatten van afstanden, weersomstandigheden, watercondities, kampement maken en meer. Daarnaast zijn er ook fysieke zaken die aandacht vragen voor het bouwen van een kamp en het bereiden van het eten. Ook de keuze voor kleding is bij meerdaagse kanotochten vaak belangrijk. Met natte kleding in de ochtend starten is geen pretje. Het is aan te raden om je eerste trekking te doen samen met ervaren peddelaars.

Trekking in Nederland

In Nederland kan vrijwel overal een kanotrektocht worden gedaan maar natuurlijk zijn er ook favorieten. De provincie Friesland staat met stip bovenaan, daarna komt Zuid-Holland gevolgd door de grote rivieren. In een aantal provincies is het gebruik van een kanokarretje wel slim en in weer andere provincies het gebruik van een spatdek.

Voor het plannen van tochten, het zoeken van informatie, het opdoen van kennis zijn er vele mogelijkheden. Op het web is er veel info te vinden, ook voor tochten in het buitenland. Ook kan men zich aansluiten bij een kanovereniging of rechtstreeks bij het Watersportverbond/ Kanosport (voorheen NKB) of de Toeristische Kano Bond Nederland (TKBN).

De juiste kano kiezen voor een trekking

Voor een trektochtkano is het volume van de kano belangrijk dit ten opzichte van het gewicht van de vaarder en het type water. Een kano met een hoog vrijboord maakt het mogelijk om veel bagage te vervoeren. Maar een groot volume zegt ook meer windvang.

Het is belangrijk om een juiste balans te vinden in het buiten-de-boot houden van golven en een beperkte windvang. Een aspect wat hierbij komt kijken hoe de bagage is verpakt en wat de bescherming ten opzichte van golven, regen en wind.

Update solokano

Solokano verdient na jaren een nieuwe make-over. Met informatieve artikelen over disciplines.

Solokano impressie

Image

Image

Image